Aangifte omzetbelasting startende ondernemers
Als startende ondernemer krijg je te maken met de Belastingdienst. Je betaalt als zzp’er niet alleen inkomstenbelasting, maar moet ook aangifte doen voor de omzetbelasting. Waarschijnlijk is dit nieuw voor je en klinkt het als een uitdaging. Maar wees gerust: we helpen je op weg met de wegwijzer Aangifte omzetbelasting voor startende ondernemers. Zo weet jij precies waar je op moet letten als je de eerste keer aangifte doet.
Aangifte omzetbelasting: wanneer voor startende ondernemers?
Je moet aangifte doen voor je omzetbelasting (ook wel btw-aangifte genoemd) als je volgens de Belastingdienst ondernemer bent. Daarvoor moet je onder andere voldoen aan het urencriterium. Dat betekent dat je 1225 uur per jaar, dat is ongeveer 24 uur per week, aan je onderneming moet besteden. Voldoe je aan die eis? Dan moet je btw betalen en daarvoor aangifte omzetbelasting doen. Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. De btw-aangifte is dus de belasting die je als ondernemer betaalt over de omzet van je bedrijf. Om dit te doen, moet je de administratie voor je bedrijf goed bijhouden. Er zijn drie btw-tarieven: 0%, 9% of 21%. Dit percentage reken je natuurlijk door in de prijs van jouw goederen of diensten. Btw die jij, op jouw beurt, aan andere ondernemers betaalt (voorbelasting), mag je vaak aftrekken.
Wanneer moet je aangifte omzetbelasting doen?
Ben je begonnen met ondernemen nadat je de inschrijving bij de KvK voltooid hebt, dan volg je het reguliere traject en doe je online btw-aangifte. Was je al begonnen voor je ingeschreven was bij de KvK en is er in de tussentijd een kwartaal verstreken? Dan moet je de eerste aangifte met terugwerkende kracht op papier doen. Daarna doe je, net als andere ondernemers, je btw-aangifte online.
De meeste startende ondernemers doen de aangifte omzetbelasting per kwartaal. Soms kan het ook per maand of per jaar, maar dat zijn echt uitzonderingssituaties.
Maandelijks aangifte btw doen:
Wil je maandelijks aangifte doen, dan kun je dit schriftelijk aan je belastingkantoor vragen. Ben je telkens te laat met het betalen of inzenden van je btw-aangifte, dan kan de Belastingdienst je dit ook verplichten.
Jaarlijks btw-aangifte doen:
Om slechts één keer per jaar je aangifte omzetbelasting te doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 1883 euro op jaarbasis aan btw-plichtig zijn. Daarnaast moet je onderneming een eenmanszaak, VOF of maatschap zijn die per jaar voor minder dan 10.000 euro aan producten of diensten van een ondernemer uit een ander EU-land inkoopt.
Doe je aangifte omzetbelasting op tijd!
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je btw-aangifte op tijd bij de Belastingdienst is. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat je het vergeet of je wat later bent. Bij de eerste keer krijg je dan alleen een waarschuwing, maar vergeet je het vaker? Dan krijg je een boete en die kan behoorlijk oplopen. Wil je zeker weten dat je jouw aangifte op tijd doet? Installeer dan de btw-alert app op je telefoon. Deze stuurt je ruim voor de aanleverdatum een notificatie, zodat je het minder makkelijk vergeet.
De eerste keer aangifte omzetbelasting doen
De eerste keer krijg je, als startende ondernemer, nadat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een e-mail om je eraan te herinneren dat je btw-aangifte moet doen. Na die eerste keer ben je zelf verantwoordelijk voor het op tijd indienen van je aangifte omzetbelasting.
Vlak na je inschrijving bij de KvK ontvang je van de Belastingdienst een gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op het ondernemersgedeelte op de website van de Belastingdienst. Van daaruit kun je doorklikken naar de aangifte omzetbelasting. Vervolgens is het een kwestie van simpelweg alle vragen doorlopen. Voor meer uitleg, kun je op iedere vraag op het vraagtekentje klikken. De aangifte omzetbelasting bestaat uit vijf categorieën. En hoewel voor de meeste startende ondernemers alleen categorie 1 en 5 van belang zijn, moet je toch alle onderdelen doorlopen. We lopen hieronder kort door de 5 categorieën.
1. Prestaties binnenland
Alle diensten of leveringen die je aan binnenlandse klanten hebt geleverd, valt onder deze categorie. Hierbij maak je onderscheid tussen 21% (hoog tarief), 9% en laag tarief.
2. Verleggingsregeling binnenland
Deze categorie zul je niet snel gebruiken, tenzij je bijvoorbeeld onderaannemer bent die voor een hoofdaannemer werk verricht. Je verlegt dan de btw van jezelf naar de hoofdaannemer.
3. Prestaties naar het buitenland
Wanneer je jouw diensten of producten levert aan klanten in het buitenland zijn er verschillende regels van toepassing. Daarbij wordt onder andere gekeken aan wie je levert: consumenten of bedrijven. En of zij zich binnen of buiten de EU bevinden. Om je te helpen bepalen hoe je moet omgaan met de btw in iedere situatie, heeft de Belastingdienst een tool ontwikkeld. Maak hier gebruik van voor leveringen aan het buitenland!
4. Prestaties vanuit het buitenland
Ook als je leveringen of diensten uit het buitenland ontvangt, kun je de tool die we bij categorie 3 noemden, gebruiken bij het invullen van je aangifte omzetbelasting.
5. Voorbelasting
Over zakelijke kosten betaal je btw. Deze kun je bij de categorie Voorbelasting terugvragen. Je trekt als het ware de som van alle door jou betaalde btw af van de btw die je moet betalen over jouw omzet als startende ondernemer. Het bedrag dat er vervolgens over blijft, is het bedrag dat jij moet betalen aan de Belastingdienst.
Onderteken je aangifte omzetbelasting
Zodra je alles hebt ingevuld, is het tijd om je aangifte omzetbelasting te ondertekenen. Deze stap komt echter op een nieuwe pagina, waardoor het nog wel eens voorkomt dat een startende ondernemer vergeet de aangifte omzetbelasting ook echt te ondertekenen. Vergeet je de aangifte te ondertekenen? Dan wordt je aangifte niet geregistreerd. Zelfs niet als je hem wel betaalt. De aangifte kun je ten slotte als PDF opslaan in je administratie, maar je krijgt ook per mail een bevestiging van de Belastingdienst.
Betaal je btw-aangifte op tijd
We hadden het er al eerder over: nadat je aangifte omzetbelasting gedaan hebt, moet je ervoor zorgen dat je hem ook op tijd betaalt. Dit moet altijd vóór het eind van de eerste maand na het betreffende kwartaal. Dat is het moment dat het geld op de rekening van de Belastingdienst moet staan. Aangezien banken vaak minimaal een dag verwerkingstijd hebben, is het verstandig dit bedrag ruim op tijd over te maken.