Bedrijf of ZZP: zakelijk lening, de mogelijkheden!
Voor de start van je bedrijf moet je investeren. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het type bedrijf. De ene ondernemer heeft genoeg aan een laptop en telefoon, terwijl jij misschien dure machines aan moet schaffen of een voorraad van producten aan moet leggen. De kans dat je dat volledig uit je eigen vermogen kunt betalen, is klein. Je zult financiering aan moeten vragen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. En natuurlijk zetten we die graag voor je op een rijtje.
1. Bedrijf of ZZP: zakelijk lening bij de bank
De financiering door de bank is nog steeds populair. Om succesvol een financiering aan te vragen bij de bank, is het belangrijk dat je jouw ondernemingsplan goed op orde hebt. Je kunt daarmee namelijk aantonen dat jouw bedrijf of idee kans van slagen heeft en dat je je huiswerk hebt gedaan.
Een zakelijke lening bij de bank heeft zo zijn voordelen: je weet met wie je zaken doet, hoe lang de looptijd van de lening is en hoeveel rente je betaalt. Daarnaast houd je zelf de regie over je bedrijf en dat is wel zo prettig.
2. Borgstellingskrediet
Het kan zijn dat de bank het nog niet ziet zitten om je een zakelijk krediet te verstrekken. Je begint misschien pas met je bedrijf en kunt een bank nog nauwelijks enige zekerheid geven. Veel banken zien dat als een groter risico en zullen terughoudend zijn met het geven van een zakelijke lening. Geen paniek: speciaal voor dit soort situaties is er het borgstellingskrediet.
Bij een borgstellingskrediet kan de bank gebruik maken van een speciale regeling van de overheid, waarbij de staat een deel van het risico op zich neemt. Op die manier kunnen ook starters een lening bij de bank krijgen.
Heb je als ondernemer weinig onderpand en heb je wel een financiering nodig? Dan bestaat er bijvoorbeeld Borgstelling MKB-kredieten dat jou en jouw bedrijf verder kan helpen.
3. Particuliere investeerders
Je kunt natuurlijk ook zogenaamde business angels of informal investors om een financiering vragen. Dit zijn particuliere investeerders die een deel van hun eigen vermogen investeren in jouw startende onderneming. Zij willen vaak niet alleen je businessplan vooraf zien, maar verwachten ook dat je jouw bedrijf aan hen pitcht.
Een particuliere investeerder is vaak een oud-ondernemer. Dat heeft als voordeel dat hij niet alleen geld in je bedrijf stopt, maar ook een behoorlijke dosis kennis en expertise met je wil delen. Wil je graag zelf 100% zeggenschap hebben over jouw bedrijf? Dan is een particuliere investeerder misschien niet zo’n goed idee: ze willen vaak intensief betrokken worden bij alles wat er in je bedrijf gebeurt.
4. Participatiemaatschappijen
Participatiemaatschappijen zijn investeerders in startende, kleine, middelgrote en niet-beursgenoteerde bedrijven. Het liefst investeren ze in ondernemers die al enige ervaring hebben met ondernemen en die met een goed onderbouwd ondernemingsplan bij hen komen. Zij investeren meestal voor zo’n vijf tot zeven jaar in bedrijven en verkopen hun aandeel daarna.
Participatiemaatschappijen willen bedrijven groter en sterker maken. Daarom leveren participatiepartijen niet alleen kapitaal, maar delen ook hun netwerk en strategische, financiële, fiscale en juridische expertise.
Er zijn ook participatiemaatschappijen zónder winstoogmerk of met een speciaal doel. Vaak worden dit fondsen genoemd. Deze fondsen zijn vaak door of met hulp van de overheid opgericht, maar zetten hun kapitaal wel onder commerciële voorwaarden in. Een goed voorbeeld daarvan zijn Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM) die vaak innovatieve startende ondernemingen verder helpen.
5. Innovatiefinanciering
De overheid biedt een breed aanbod van subsidies en financieringsmogelijkheden waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze bestaan. Zo kun je met hulp van de overheid jouw innovatieve idee financieren, of exportplannen realiseren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook hulp krijgen bij het bouwen van een energieneutraal bedrijfspand.
Het Innovatiekrediet is een voorbeeld van financiering die je bij de overheid kunt aanvragen, maar er zijn er dus nog veel meer. Wil je weten of jij jouw plannen met de hulp van de overheid waar kunt maken? Neem dan in ieder geval even een kijkje bij de Subsidie- en Financieringswijzer voor een actueel overzicht van de mogelijkheden.
6. Crowdfunding
In plaats van een bank of grote financierders om kapitaal vragen, kun je jouw idee ook pitchen via een crowdfundingplatform. Dit is vrij laagdrempelig: jij pitcht jouw idee en geïnteresseerde investeerders kunnen contact met je opnemen of direct in je bedrijf of product investeren. Er zijn de laatste jaren behoorlijk wat nieuwe crowdfundingplatforms ontstaan en vaak bedienen zij een specifieke markt. De een focust op techbedrijven, de ander op horecabedrijven. Op deze website vind je een uitgebreid en actueel overzicht van crowdfundingplatforms die in Nederland vaak gebruikt worden.
Hoewel het heel romantisch klinkt om je bedrijf of product door ‘de crowd’ te laten financieren, moet je je realiseren dat het opzetten van een goede crowdfundingcampagne heel wat voeten in aarde heeft. Het duurt vaak langer voor je het geld voor jouw ideeën ontvangt en het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet genoeg investeerders aan kunt trekken. Lees je daarom goed in voor je deze stap zet!
7. Lenen bij familie
Het is misschien niet de populairste manier om startkapitaal te vergaren, maar je kunt natuurlijk ook je ouders, oma of vrienden vragen om een lening. Dit wordt ook wel een onderhandse lening genoemd, omdat er in principe maar twee partijen bij betrokken zijn en de lening niet openbaar wordt aangeboden. Als je familie of vrienden om financiering vraagt, is het verstandig om de afspraken die jullie onderling maken vast te leggen bij de notaris. Daarmee kun je veel gedoe voorkomen.
Je maakt dan in ieder geval duidelijke afspraken over het geleende bedrag, de termijnbetalingen, het aantal termijnen waarin je het terugbetaalt én de rente. Vaak denken mensen dat je bij een onderhandse lening veel minder rente betaalt, maar dat is niet waar. Je moet een marktconforme rente betalen om te voorkomen dat de Belastingdienst de lening ziet als een schenking en jullie dus schenkbelasting moeten betalen.
8. Financial lease
Heb jij vooral kapitaal nodig om machines, vervoersmiddelen of apparatuur te kopen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor financial lease.
Bij financial lease ben jij gewoon eigenaar van de geleasete bedrijfsmiddelen, maar schiet een andere partij het aankoopbedrag als het ware voor. Je betaalt vervolgens maandelijks een bedrag aan de bank of leasemaatschappij die jouw bedrijfsmiddel financierde.
Omdat je zelf eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, mag je dit gewoon afschrijven en profiteer je van de investeringsaftrek. Ook mag je de btw terugvorderen én kun je de rente aftrekken van je winst. Daardoor is financial lease vaak een ontzettend goede oplossing voor starters.
9. Een mix van financieringen
Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een zogenaamde stapelfinanciering. Daarbij maak je, de naam zegt het al, gebruik van verschillende vormen van financieringen. Bijvoorbeeld een lening bij de bank, aangevuld met crowdfunding of financial lease. Door bij verschillende partijen een financiering aan te vragen, spreid je het risico voor de investeerders. Maar voor jou heeft het ook een voordeel: je creëert zelf een financieringsoplossing die helemaal aansluit bij jouw situatie!
Financiering aanvragen? Vraag om advies
Met zoveel verschillende manieren om je bedrijf te financieren, bestaat de kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of dat je ergens een mogelijkheid of valkuil over het hoofd ziet. Probeer daarom ook niet om alles rondom je financieringsaanvraag zelf uit te zoeken en regelen, maar vraag om hulp. Je financieel adviseur of accountant kan je vaak al direct waardevolle tips en adviezen geven. Maak daar slim gebruik van!