Leestijd: 4 minuten

Bedrijf of ZZP: zakelijke rekening, heb je het nodig?

Als je gaat ondernemen moet je een hoop zaken regelen. Een van die dingen is het openen van een betaalrekening bij een bank. Je hebt deze nodig om zowel betalingen te doen als deze te ontvangen. Een zakelijke betaalrekening is voor je bedrijf of ZZP niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Een zakelijke rekening geeft je bedrijf een professionele uitstraling, maar kost je wel meer geld. In dit artikel kijken we naar de zin en onzin van een zakelijke bankrekening. 

 

Zakelijke rekening openen als bedrijf of ZZP: waar moet je op letten?

Nog even los van of je een als bedrijf of ZZP een zakelijke of privé rekening opent, zijn er drie zaken waar je op moet letten als je een bankrekening opent. Allereerst gaat het om de kosten, die kunnen per bank flink variëren. Naast de kosten van een betaalrekening of -pakket betaal je vaak ook nog voor een extra betaalpas, creditcard, betalen en opnemen van geld in het buitenland, rood staan en mobiel betalen.  

Daarnaast is het interessant om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor internet- en mobiel bankieren. Bij sommige banken kun je je complete betaalhistorie opvragen, bij anderen is dat beperkt tot 15 maanden. Dat geldt ook voor het inzicht in je creditcarduitgaven, die al dan niet onderdeel zijn van je internetbankieren pakket. Er zijn zelfs banken die al een digitaal huishoudboekje hebben, waarmee je al een mini-boekhoudpakket hebt.  

Vooral de grootbanken hebben de mogelijkheid om met een zogenaamde bankieren-app mobiel te kunnen bankieren. Deze apps bieden je voordelen zoals een betaalverzoek doen, rechtstreeks met je mobiel betalen, het blokkeren van je pas bij diefstal of verlies tot aan beleggen en verzekeren aan toe. Zo heb je met een uitgebreide bankieren-app je complete bank in je broekzak. 

Als derde punt kun je kijken naar het beleid van de bank. De ene richt zich op duurzaamheid, de ander op het zo goedkoop mogelijk aanbieden van alleen maar mobiele diensten. Zit jouw bedrijf in de duurzaamheidshoek, dan past een ‘groene’ bank beter. 

 

De fiscus kijkt ook mee 

De Belastingdienst moet jouw administratie kunnen inzien, waarbij het niet uitmaakt of je een zakelijke of privé rekening hebt. Zij willen weten waar geldbedragen vandaan komen en naar welke rekening je bedragen overmaakt. En ook wat zakelijk en privé is. Bedenk dan ook dat wanneer de Belastingdienst je onderneming komt controleren, je ze ook inzage moet geven in je privé inkomsten en uitgaven. 

 

Wil je jouw privérekening zakelijk gebruiken?

De meeste banken hebben in hun algemene voorwaarden staan dat een privé betaalrekening alleen bedoeld is voor particulier gebruik. De bank controleert steekproefsgewijs privérekeningen en zal bij jou aan de bel trekken als er veel zakelijke overboekingen zijn. Toch is er geen maximumgrens die je als ondernemer op je privérekening mag boeken.  

Een privérekening openen is goedkoper dan een zakelijke rekening, maar bij de laatste heb je wel meer mogelijkheden. Denk aan het laten betalen via iDEAL en je rekening koppelen aan je boekhoudpakket. 

 

Zakelijke rekening geeft een professionele uitstraling 

Een zakelijke rekening draagt jouw bedrijfsnaam en geeft dus een professionele uitstraling. Jouw klant ziet je bedrijfsnaam op zijn bankafschrift en bij het online overboeken via de IBAN-check. Bij gebruik van je privérekening maakt de klant geld over naar jou persoonlijk en ziet alleen jouw persoonsnaam. Dat is dan weer wel acceptabel als je opereert onder je eigen naam. 

Overzicht en tijd bij koppeling boekhoudpakket 

Werk je al met een boekhoudpakket zoals e-boekhouden? Dan kun je in de meeste gevallen jouw zakelijke rekening hieraan koppelen. Hiermee hoef je alle transacties niet meer handmatig in te voeren en dat levert je tijdwinst op én het voorkomt fouten!  

 

Met een privérekening die je ook zakelijk gebruikt, lopen zakelijke en privé transacties door elkaar. Dat kost jou óf je boekhouder veel tijd om alles van elkaar te scheiden. En dus ook geld. Met een zakelijke rekening naast je privé rekening, houd je overzicht en het bijhouden van je administratie gaat veel sneller. 

 

Vennootschap onder firma 

Werk je samen met een of meerdere zakelijke partners in een vennootschap onder firma (vof)? Dan gebruik je een zakelijke rekening op naam van de vof. Belangrijk is wie tot welk bedrag zelfstandig mag overmaken en bij welk bedrag meerdere personen akkoord moeten geven (gezamenlijke bevoegdheid). Dit kun je via je bank regelen.  

Minderjarigen en een zakelijke bankrekening 

Wil je als minderjarige ondernemer een zakelijke bankrekening openen? Dat gaat niet bij elke bank. Sommige banken eisen dat één van de ouders/verzorgers schriftelijk voor akkoord tekent en daarmee aansprakelijkheid erkent. Je kunt bij de bank ook een handlichting vragen, waarmee je de bevoegdheden krijgt van een meerderjarige.  

Zit je bij een bank waarbij je als minderjarige geen zakelijke rekening kunt openen? Open dan een tweede privé rekening. Onderneem je samen met een van je ouders/verzorgers, bijvoorbeeld in een vof? Dan is een zakelijke rekening openen meestal geen probleem. 

 

Meer dan betalen alleen 

Net als bij je privérekening kun je aan je zakelijke rekening ook allerlei bancaire producten koppelen, zoals een zakelijke lening en een creditcard aanvragen. Of je opent een zakelijke spaarrekening of gaat zakelijk beleggen als je geld in je onderneming overhoudt. Soms kan het fiscaal aantrekkelijker zijn dan het geld naar privé over te maken en het daar te parkeren.