Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je deze term weleens voorbij zien komen: de urennorm. En het getal 1225. Dat is het aantal uur dat je van de Belastingdienst per kalenderjaar minimaal aan je onderneming moet besteden om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. Wat betekent dat allemaal? We leggen het je graag uit.

De urennorm

In je aangifte inkomstenbelasting kom je het volgende tegen:

Urennorm voor de Belastingdienst

Onder het kopje Ondernemersaftrek staat de vraag: Werkte u minimaal 1.225 uur in de onderneming?

Dit gaat dus over het hele kalenderjaar. Stel dat jij je onderneming op 1 juni hebt ingeschreven bij de KvK, dan moet je de rest van dat jaar minimaal 1225 uur hebben gewerkt om recht te hebben op aftrek.

Het moet aantoonbaar zijn

Als dat zo is, moet je het officieel wel kunnen aantonen. Je moet je gewerkte uren bijhouden in een Excelsheet, bijvoorbeeld. In ieder geval in iets dat je kunt voorleggen als daarom wordt gevraagd.

Alle uren die je werkt aan je onderneming tellen trouwens mee. Niet alleen de uren die je besteedt aan het werken aan opdrachten, maar ook:

  • Marketing,
  • Posten op LinkedIn en andere socials,
  • Het schrijven van blogs,
  • Het voeren van verkoopgesprekken,
  • Het opstellen van offertes,
  • Een fotoshoot,
  • Het bedenken en uitwerken van plannen,
  • Netwerken,
  • Lezen,
  • Emails beantwoorden,
  • Inkopen doen die met je werk te maken hebben,
  • Onderzoek doen.

Alles wat met je zaak te maken heeft mag je opschrijven.

1225 uur per kalenderjaar is 23.6 uur per week. Gemiddeld. Dus als je vakantie neemt dan moet je die tijd wel ergens anders inhalen. Lukt dat? Dan mag je “ja” aanvinken en krijg je ondernemersaftrek.

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek is een aftrekpost op je winst. Je hoeft daardoor minder inkomstenbelasting te betalen.

Er zijn verschillende vormen:

  • Hiervoor moet je voldoen aan het urencriterium. Voor 2023 zou je 5.030 euro mogen aftrekken. Het belastingvoordeel van de zelfstandigenaftrek is 36.93%. Voor 2022 was dat 40% en in 2021 nog 43%. Het belastingvoordeel wordt dus steeds kleiner.
  • Deze krijg je in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. Je mag dan 2123 euro aftrekken. Stop je een tijdje (meer dan een jaar) met ondernemen en begin je dan weer? Dan mag je opnieuw starteraftrek berekenen.
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Hier heb je een Speur- en ontwikkelingsverklaring van RVO.nl voor nodig.
  • Meewerkaftrek, indien je fiscale partner onbetaald meewerkt in je onderneming (minimaal 525 uur en voor minder dan 5.000 euro).
  • Dit is als je stopt met ondernemen omdat je je bedrijf hebt verkocht, bijvoorbeeld. Laat je goed informeren door een fiscalist of adviseur hoe het zit met je financiële verplichtingen.

Wat als het niet lukt?

Je moet dus wel, indien gevraagd, kunnen bewijzen dat je ook daadwerkelijk 1225 uur hebt gewerkt in het kalenderjaar waar de aangifte over gaat.

Maar wat als je de 1225 uur niet haalt? Dat kan een keuze zijn, of iets waar je niks aan kan doen, bijvoorbeeld bij ziekte of een andere reden waarom je gemiddeld minder dan 23.6 uur per week kunt werken.

De keuze om minder te werken kan bewust zijn. Bijvoorbeeld:

“Ik heb juist gekozen voor de vrijheid van het ondernemerschap.”

“Ik heb geen zin om het bij te houden. Ik werk gewoon zoveel als nodig en zoveel als ik zin heb.”

“Ik wil niet te veel met werken bezig zijn, ik heb ook nog andere dingen te doen.”

“Ik vind het komen aan een verplicht aantal uur te veel druk op mezelf leggen.”

“Ik vergeet het altijd bij te houden.”

“Als het me maar een paar honderd euro op jaarbasis scheelt, dan stop ik morgen met verplicht 1225 uur werken.”

Trouwens, die ondernemersaftrek wordt helemaal afgebouwd tot nog maar 900 euro in 2027. Dus tegen die tijd hoef je het aantal uur waarschijnlijk sowieso niet meer bij te houden.

Het verschil afwegen

Hoe weet je tot die tijd hoeveel het scheelt voor jou? Je kunt zelf, of aan je boekhouder/accountant vragen, bij je aangifte bij deze vraag eerst nee en dan ja aan te vinken en onderaan de streep te kijken wat er gebeurt. Het verschil deel je door 12 en dan is het aan jou om te bedenken of je dat bedrag er maandelijks voor over hebt om niet meer per se meer dan 23.6 uur per week te werken. Want een andere reden is er namelijk niet echt voor, alleen voor de ondernemersaftrek.

Wanneer ben je ondernemer voor de Belastingdienst

Ben ik dan geen ondernemer voor de Belastingdienst als ik minder dan 1225 uur werk? Jawel, hoor. Gelukkig zijn er nog een hoop andere criteria.

Bijvoorbeeld:

– Als je winst maakt. Niet te weinig en geen structureel verlies, maar winst die past bij je onderneming.
– Als je zelfstandig beslist hoe je je onderneming inricht en je werkzaamheden uitvoert.
– Als je beschikt over kapitaal voor marketing, investeringen, verzekeringen, enzovoort.
– Als je voldoende tijd in je onderneming steekt om deze rendabel te maken. Dat hoeft dan dus niet per se 1225 uur te zijn, als je die ondernemersaftrek laat zitten.
– Als je meerdere opdrachtgevers hebt.
– Als je je onderneming bekend maakt naar buiten, dus anderen erover vertelt.
– Als je ondernemersrisico loopt.

Er zijn dus nog genoeg andere redenen waarom je wel ondernemer bent voor de Belastingdienst.

Nu is het aan jou om een weloverwogen keuze te maken over hoeveel uur je gaat werken. Met de keuze of je daar de ondernemersaftrek wel of niet in meeneemt hebben we je hopelijk kunnen helpen.

Heb je nog vragen over de ondernemersaftrek of over andere zaken die met ondernemen te maken hebben? Neem dan gerust contact met ons op of check de rest van onze kennisbank.