Eigen bedrijf starten vanuit WW-uitkering: is dit eigenlijk wel mogelijk?
Iedere startende ondernemer is anders. En dat geldt ook voor de manier waarop je start met ondernemen: je kunt beginnen ‘naast’ je baan in loondienst of gewoon direct in het diepe springen. Maar je kunt óók vanuit een bijzondere situatie starten. Een eigen bedrijf starten vanuit WW-uitkering is nu mogelijk! Daarvoor moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Welke dat zijn en hoe men dit doet vertellen we je in dit blog!
Eigen bedrijf starten met een (WW-)uitkering
Het is een publiek geheim waar je online niet heel veel informatie over vindt: je eigen bedrijf starten als je op dit moment een uitkering krijgt van UWV. Maar het kan wél en uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 11% van alle starters op deze manier begint met ondernemen. Best een grote groep, toch? UWV ondersteunt startende ondernemers bij het opzetten van hun bedrijf. Hoe, hangt af van je huidige situatie.
Met een WW-uitkering je bedrijf starten
Als je nu een WW-uitkering ontvangt zijn er maar liefst drie verschillende manieren om te starten. Welke voor jou het beste is, is afhankelijk van je huidige situatie. Maar de eerste stap naar een eigen bedrijf vanuit een WW-uitkering is altijd een gesprek met je Adviseur Werk. Door met je begeleider bij UWV in gesprek te gaan, maak je niet alleen kenbaar dát je wilt beginnen, maar krijg je ook direct advies over hóé je het beste kunt beginnen en welke regeling het beste bij jou past. In een later gesprek zul je ook je ondernemingsplan aan hem of haar moeten pitchen.
Manier 1: de startersregeling van UWV
Bij de startersregeling ga je ermee akkoord dat je 26 weken lang een lagere uitkering ontvangt. Deze korting is 29% van je uitkering. Daar staat tegenover, dat je ook je inkomsten uit je eigen bedrijf niet op hoeft te geven bij UWV.
Als je Adviseur Werk vindt dat jij in aanmerking komt voor de startersregeling, mag je alles doen om je bedrijf een goede start te geven. Je mag direct aan de slag met acquisitie, je website of al meteen opdrachten voor klanten uitvoeren.
UWV stelt wel een paar eisen aan je als je gebruik wilt maken van de startersregeling:
- Je moet de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen.
- Je moet iedere maand je inkomstenopgave invullen. Het bedrag dat je daar invult, is ‘0 euro’, maar als je het niet doet, ontvang je je uitkering niet.
- Opdrachten uitvoeren voor je ex-werkgever is uit den boze: doe je dit wel dan stopt niet alleen je uitkering acuut, je krijgt ook nog eens een boete.
Voldoe je aan al deze eisen? Dan is het nu tijd om je eigen bedrijf starten vanuit je WW-uitkering.
Manier 2: starten met inkomensverrekening
Als je Adviseur Werk van mening is dat je niet in aanmerking komt voor de startersperiode is er nog geen man overboord: je kunt dan ook starten met inkomensverrekening. Dat betekent dat je uitkering iedere maand verlaagd wordt met je inkomen. Dit inkomen is fictief.
Het wordt bepaald op basis van het salaris dat je verdiende in loondienst: dit wordt omgerekend naar een uurloon. Dat uurloon wordt vervolgens vermenigvuldigd met het aantal uren dat je per maand als ondernemer werkt. Daarvan nemen ze ten slotte 70% en dát bedrag wordt in mindering gebracht op je uitkering. Jouw fictieve inkomen is iedere maand hetzelfde. Dus óók als je eens een maand géén, of heel weinig, inkomsten hebt. Wel iets om rekening mee te houden dus.
Als je start met inkomensverrekening loopt overigens ook je sollicitatieplicht gewoon door voor de uren dat je nog WW-uitkering ontvangt. Je uitkering stopt op het moment dat je inkomsten per maand hoger zijn dan 87,5% van het maandloon van UWV.
Manier 3: Re-integratie met je ex-werkgever
Als je voorheen werkte voor de overheid of in het onderwijs is je ex-werkgever verantwoordelijk voor je re-integratie. Daarom moet je ex-werkgever akkoord gaan met het starten van de onderzoeksperiode én de startperiode. Je ondernemingsplan is dan dus van cruciaal belang.
Daarnaast stelt ook het UWV bepaalde eisen aan dit traject. Jouw Adviseur Werk kan je er meer over vertellen, maar je moet sowieso de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ volgen.
Eigen bedrijf starten vanuit bijstandsuitkering
Wil je een eigen bedrijf starten, maar heb je geen WW-uitkering? Dit kan met een bijstandsuitkering! Ook dan zijn er mogelijkheden om te starten met behoud van je uitkering. Dit proces verloopt wel iets anders dan wanneer je start vanuit een WW-uitkering. De gemeente is namelijk verantwoordelijk en je eerste aanspreekpunt. En, zoals dat bij gemeenten gaat, zijn de voorwaarden en regels niet overal gelijk. Het proces bestaat in ieder geval uit twee onderdelen: een onderzoeksperiode en een actieve startperiode met een starterskrediet.
Tijdens de onderzoeksperiode werk je onder andere aan je ondernemingsplan. Is de gemeente van mening dat jouw bedrijf potentie heeft en voldoe je aan de voorwaarden die jouw gemeente heeft bepaald? Dan kom je in aanmerking voor een starterskrediet vanuit de kredietregeling Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist de hoogte van deze uitkering en hoe lang je er gebruik van mag maken. Je kosten voor levensonderhoud worden dan voor minimaal zes maanden aangevuld tot het sociaal minimum. Deze uitkering duurt maximaal drie jaar. Aanvullend kun je ook een bedrijfskrediet ontvangen.
Goed om bij stil te staan: over beide leningen moet je rente betalen!
Eigen bedrijf starten vanuit Ziektewet, WAO, WAZ, Wajong of WIA
Je kunt ook een eigen bedrijf starten wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Aangezien er verschillende uitkeringen zijn, kun je het beste eerst contact opnemen met de arbeidsdeskundige van UWV om jouw situatie te bespreken. Deze arbeidsdeskundige kan jou ook vertellen hoe de procedure er precies uit komt te zien en wat de voorwaarden zijn.
Als jullie samen beslissen dat je je eigen bedrijf op gaat zetten, moet je in ieder geval de training ‘Zelfstandig ondernemen met een uitkering’ volgen.
De gevolgen voor je inkomsten zijn anders wanneer je start vanuit arbeidsongeschiktheid. Dan moet je namelijk iedere maand je échte inkomsten doorgeven aan UWV. Die verrekent dan je inkomsten met je uitkering. Daarnaast moet je jouw winst ook doorgeven aan de Belastingdienst. Daarbij heb je wel nog een klein voordeel: je komt in aanmerking voor een speciale startersaftrek als je start vanuit arbeidsongeschiktheid.