Dus.. hoelang mag je als zzp’er voor één opdrachtgever werken?
Als je net start met ondernemen, kan het fijn zijn om één opdrachtgever te hebben die je voor langere tijd bezighoudt. Maar hoelang mag je als zzp’er voor één opdrachtgever werken? En wat zijn de gevolgen als je te lang voor één opdrachtgever werkt? De overheid wil zeker weten dat zzp’ers ook écht zelfstandigen zijn. Dus, dat er niet eigenlijk sprake is van een dienstverband en daarmee schijnzelfstandigheid. Daarom zijn er regels aan hoelang je als zzp’er voor één opdrachtgever mag werken. Blijkt namelijk dat er sprake is van loondienst, dan heb je een heel andere arbeidsrelatie. Je bent dan ook geen zzp’er, maar werknemer en je opdrachtgever is dan eigenlijk je werkgever. Daardoor moet de opdrachtgever/werkgever dan:
- loonheffingen inhouden en betalen
- loon doorbetalen bij ziekte en vakantie
- zich houden aan bijvoorbeeld ontslagregels
Goed, terug naar de vraag hoelang je als zzp’er voor een opdrachtgever mag werken. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zelfs de belastingdienst zegt hierover: “Als u meer dan 3 dagen voor één opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst…”
Schijnzelfstandigheid voorkomen als zzp’er
Het is gelukkig niet heel ingewikkeld om schijnzelfstandigheid als zzp’er te voorkomen. Als je iedere week voor meerdere opdrachtgevers werkt, is er bijvoorbeeld al niets aan de hand.
Stel, je bent zelfstandig schoonmaker. Je werkt twee dagen per week voor opdrachtgever A, drie dagen voor opdrachtgever B en twee keer per week boen je de vloeren bij opdrachtgever C. Dan weet je zeker dat je zelfstandig ondernemer bent.
Er zijn ook andere manieren om te bepalen of je een opdracht als zelfstandige uitvoert. Zo heeft de opdrachtgever bijvoorbeeld geen gezag over een zelfstandige. Hij geeft de opdracht, maar jij bepaalt hoe je die opdracht uitvoert en of je dat zelf doet of het door iemand anders laat doen.
Twijfel je of er sprake is van een gezagsverhouding? Dan doe je er verstandig aan om een modelovereenkomst te gebruiken voor de samenwerking tussen jou en je opdrachtgever. De belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten die je aan kunt passen voordat je deze door de opdrachtgever laat ondertekenen.
Hoelang mag je voor een opdrachtgever werken?
Er is overigens geen termijn vastgelegd met betrekking tot hoelang je voor een opdrachtgever mag werken als zzp’er. Toch is het niet verstandig om een opdracht langer dan een paar jaar te laten duren. De belastingdienst zou dan zomaar kunnen bepalen dat er toch sprake is van een verkapt dienstverband. Zeker als je het overgrote deel van je tijd aan die ene opdrachtgever besteedt!
Welke risico’s loop je als zzp’er als je te lang voor een opdrachtgever werkt?
Een grote of langdurige klus bij één opdrachtgever kan zo zijn voordelen hebben op het gebied van zekerheid en je te verwachten jaaromzet. Daarnaast hoef je minder aandacht aan acquisitie te besteden en laten we eerlijk zijn, dat is ook fijn!
Maar één opdrachtgever voor langere tijd brengt ook risico’s met zich mee: wat als de opdracht ineens ophoudt? Waar val je dan op terug? En wat gebeurt er als de belastingdienst bepaalt dat je tóch bij je opdrachtgever in loondienst had moeten zijn?
Voor jou als zzp’er liggen de risico’s dan vooral op financieel en fiscaal niveau. Als je te lang voor één opdrachtgever werkt en de werksituatie zowel arbeid, gezag als betaling bevat, kan het zijn dat je bij een belastingcontrole niet voldoet aan de ondernemingscriteria. Als er sprake blijkt te zijn van een verkapt dienstverband, zijn de financiële risico’s namelijk behoorlijk: je krijgt dan navorderingen en boetes!
Daarbij mag de belastingdienst maar liefst vijf jaar terug kijken en als gevolg daarvan groeien de financiële gevolgen hoe langer je voor een opdrachtgever werkt. De kans op een dergelijke belastingcontrole is niet groot, en er zijn meerdere criteria waarop getoetst wordt, maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s.
Neem geen risico’s als zzp’er
Het beste advies dat we je kunnen geven, is: zorg dat je aan de eisen van de belastingdienst voldoet. Dat betekent onder andere dat je ervoor zorgt dat je meer dan één opdrachtgever hebt. Hoelang je als zzp’er voor één opdrachtgever mag werken, blijft grijs gebied. Toch kun je best 70% van al je uren besteden aan één opdrachtgever, zolang je de overblijvende 30% van je tijd dan netjes verdeelt over twee of meer andere opdrachtgevers. Heb je het hele jaar maar één opdrachtgever? Dan zal de belastingdienst je geen ondernemer vinden, met alle financiële gevolgen van dien.