Verzekeren als zzp’er, hoe dan?
In loondienst ben je verzekerd tegen een arbeidsongeval of ziektekosten voor een bepaalde tijd. Als zelfstandig ondernemer gaat dit anders. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een verzekering af te sluiten, zodat je bij ziekte of stormschade aan je bedrijfspand, toch verzekerd bent van een inkomen. Welke verzekeringen zijn er als zzp’er? In deze blog vertellen we je over verschillende verzekeringen die je als zelfstandig ondernemer kunt afsluiten.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Deze verzekering wordt door veel zelfstandigen afgesloten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert je van inkomen als je niet meer kunt werken door ziekte. Van een zelfstandige klusjesman die zijn arm breekt tot de kapper met een schouderblessure; geen werk betekent vaak financiële zorgen.
Om deze zorgen weg te nemen kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten je gevoel van stress en gebrek aan inkomen wegnemen. Het nadeel is dat deze verzekering prijzig is en vaak pas na een behoorlijk lange tijd in gaat.
Er zijn wel alternatieven. Zoals een broodfonds, waarin je met andere ondernemers een vast deel inlegt. Als één van de leden uit het broodfonds ziek wordt, kun je aangeven welk bedrag wordt uitbetaald en voor welke termijn dit is.
Ook een crowdsurance platform tussen ondernemers is in opkomst. Het werkt een beetje hetzelfde als een broodfonds. Je inleg (en daarmee de uitkering bij ziekte) varieert. Wie veel inlegt, zal ook een hoger maandbedrag per ziekte uitgekeerd krijgen.
De overheid is al jaren bezig met het verplicht stellen van deze verzekering. Maar door protest uit het veld en allerlei haken en ogen aan zo’n verplichting, wordt het steeds uitgesteld. Voorlopig is de planning om dit in te voeren in 2027.
Pensioen
Een pensioen opbouwen gebeurt niet meer automatisch zoals bij mensen die in loondienst zijn. Er zijn veel manieren om te zorgen dat je, als je eenmaal stopt met werken, naast je AOW een bestaansinkomen hebt.
Denk aan: sparen bij de bank, koopsompolissen afsluiten, een pensioenverzekering afsluiten of beleggen. Het is verstandig om over je pensioen na te denken, ook als je jong bent en net start. Dit omdat het ook zijn uitwerking heeft op je maandelijkse spaar- of inlegbedrag als zelfstandige.
Rechtsbijstandsverzekering
Als er een juridisch conflict met een klant of opdrachtgever op je pad komt, is het fijn als je bijgestaan wordt door juristen. Naast het geven van advies, kunnen ze ook helpen met het opstellen van brieven of vergoeden ze dure advocaatkosten. Een rechtsbijstandsverzekering helpt je hierbij.
Het is raadzaam om, voor het afsluiten van de rechtsbijstandsverzekering, te controleren of er ook incassobijstand inbegrepen zit. Je zult als zzp’er grote kans hebben dat er klanten zijn die jouw factuur niet kunnen betalen. Dan heb je veel aan de incassoservice.
Cyberverzekering
In de wereld met AVG, AI en steeds meer digitaal informatie uitwisselen, is het een trend om een cyberverzekering af te sluiten. Dit om jezelf te beveiligen tegen spam, virussen, datalekken of phising. De cyberverzekering vergoedt de schade ook als je door een datalek ongewild privacy informatie van een klant deelt.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Als je werkzaam bent als arts of architect bijvoorbeeld, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verplicht. Dit om schade door beroepsfouten te vergoeden. Het kan ook verstandig zijn als je een adviserende of coachende rol hebt, om deze BAV af te sluiten. Stel dat je als accountant een komma verkeerd zet of een nul te veel typt, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De BAV zorgt dat deze schade gedekt wordt.
Overlijdensrisicoverzekering
Na je overlijden kunnen de financiële gevolgen groot zijn voor je naasten. Zeker als je kostwinnaar bent. Zo hebben kinderen en een partner bij een zzp’er die overlijdt geen recht op een nabestaandenpensioen. Je kunt dit risico dekken door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Zo zijn je kinderen en partner verzekerd van een uitkering voor een bepaalde periode.
Opstal- en inventarisverzekering
Verzekeren tegen schade door bijvoorbeeld inbraak, vandalisme, water, brand of storm doe je met de opstal- en inventarisverzekering. Wie vanuit huis werkt als zelfstandige kan het beste de particuliere inboedelverzekering nog even goed checken.
Als je de inventarisverzekering hebt afgesloten, zit je nog met het probleem dat je door bijvoorbeeld brandschade geen spullen meer hebt om mee te werken. Je werk komt stil te liggen en daarmee ook de omzet. De bedrijfsschadeverzekering vergoedt de vaste lasten én eventueel het verschil in winst tijdens deze periode. Dit is een aparte verzekering naast die van de opstal- en inventaris.
Welke verzekering heb jij al afgesloten? Kun je hulp of meer advies gebruiken bij alles wat erbij komt kijken als je start met ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op.